Kapcsolat
Dr. Kóté Károly
ERC CPR-AED Instructor

Érdeklődés, ajánlakérés:
Saját biztonságod

Baj esetén figyelmünk a sérültre irányul. Mi történt vele? Mit kell tennem, ha segteni szeretnék? Mindenek előtt viszont magamra kell gondolnom. a SAJÁT BIZTONSÁGOM mindig ELSŐDLEGES. Ezért az elsősegélynyújtás megkezdésekor, már a sérültet megközelítve mérjük fel, hogy a helyszín biztonságos e. 

 

Tpikus veszélyes szituációk a következők:

 

Közlekedési baleset: bizonyosodjunk meg róla, hogy a segítségnyújtás helyszíne nem veszélyeztetett a közlekedők által, ha szükséges, állítsuk meg a forgalmat. Amennyiben lehetőségünk van rá, viseljünk fényvisszíverő, láthatósági mellényt. Hasznos, ha a gépjárművek bekapcsolják vészvillogójukat. Ha a sérült mozgatható, és úgy ítéljük meg, hogy biztonságosabb, akkor vigyük a közlekedési útvonalon kívülre a sérültet. Bizonyos helyzetekben előfordulhat, hogy nem tudunk gondoskodni a biztonságos helyszínről, pl. veszélyes anyag kiömlés, tűzben álló helyszín. Ilyen esetben mindig hívjunk műszaki segítséget (112 - központi segélyhívószám) a katasztrófavédelemtől. 

 

Áramütés esetén győződjünk meg arról, hogy a helyszín már nincs feszültég alatt. A legjobb, ha a terület elektromos főkapcsolóját lekapcsoljuk. Hasznos, ha ismerjük munkahelyünkön és otthonunkban a kapcsoló helyét!

 

Égégi sérülés esetén ügyeljünk arra, hogy a hőforrásra kell ügyelnünk, tűz esetén távolodjunk el illetve ha tehetjük szüntessük meg a tüzet. Szükség esetén hívjunk segítséget a katasztrófavédelemtől.

 

Vegyszerkiömlés esetén használjunk megfelelő védőkesztyűt, törekedjünk a vegyszer felitatására papírral vagy kendővel. 

 

Gázmérgezés esetén gondoljuk meg, hogy vállalkozunk e a kimentésre, a mérgező gézok minket is elérhetnek. Hívjunk szakszerű segítséget a katasztrófavédelemtől.

 

Állatharapás és támadás esetén (kutya, róka, kígyó) próbáljunk zárt helyre menekülni, majd segítséget hívni.

 

Nehéz helyzetbe kerünk, ha a sértett vagy a sérülést okozó személy zavart és agresszív. Ilyen esetben mindig hívjunk segítséget a rendőrségtől (107-es telefonszám vagy 112- központi segélyhívó)

 

Végezetül ne feledkezzünk meg a fertőzésekről. Minden elsősegélynyújtáskor, amikor közvetlen kapcsolatba kerülünk a sérülttel, annak vérével vagy egyéb testváladékával, lehetőség szerint viseljünk gumikesztűt!

 

Az elsősegélynyújtás ezen alapszabályát betartva megelőzhető a segítséget nyújtó sérülése. Senki nem kötelezhető arra, hogy testi épségét veszélyeztetve segítsen a bajba jutott embertársának. Amennyiben veszélyeztető helyzetben találjuk magunkat, törekedjünk biztonságos helyszínre távozni és szakszerű segítséget hívni.